Ekstra motion på Skemaet til Januar!

Ekstra motion på Skemaet til Januar!

13. december 2016 0 Af Helene

Om to uger er vi allerede på den anden side af jul, og langsomt begynder januar at banke på. For mange er januar en ny start, hvor alle de gode intentioner om bedre kost og livsstil, nye mål og drømme skal omsættes til virkelighed. Ofte har vi lykkeligt glemt tidligere års forfejlede nytårsforsæt, der heller ikke blev til noget, og det er måske grunden til, at vi hvert år går på med lige stort mod og ambitioner om, at det bliver dette år, hvor vi kommer til at realisere vores mål og drømme.

Undersøgelser viser nemlig, at de to første uger er de mest kritiske, når vi starter op på vores nytårssæt. For langt de fleste formår ikke at holde motivationen udover de to første uger. Så kan du komme forbi dem, er der lys forude.

Men ingen mål nås uden en plan for, hvordan du regner med at nå dine mål. Så hvis du virkelig er seriøs omkring at opnå dine nytårsforsæt, så kræver det, at du laver et forarbejde forud for januar. Vi bringer her en lille guide til, hvordan du griber planlægningen an:

#1 Konkretiser dine mål

Lav en plan – det er det første skridt mod succes. Har du et ønske om at blive sundere, så konkretiser målet ved at lave delmål. Hvad er sundhed for dig, og hvordan vil du måle din fremgang? F.eks. et mål kan være at komme i gang med at løbe for at komme i bedre form – så kunne du sætte et mål om at løbe 5 km om 3 måneder. Hvis du vil blive sundere ved at ændre din kost, så lav nogle retningslinjer for, hvad dette indebærer f.eks. at få bugt med din sukkerafhængighed ved at undgå sukker i 2 uger, at undlade kartofler og ris andet end i weekenden? Forsøg også at kæde nogle af dine mål sammen, hvis der er en sammenhæng. På den måde for du formuleret et overordnet mål og nogle konkrete delmål. På den måde kan du bedre vurdere, om du arbejder henimod målet.

Forsøg ikke at gabe overfor meget. Udvælg 1-2 nytårsforsæt, du gerne vil opnå i 2017, og lav herefter en plan for, hvordan du vil nå dem. Hvad skal der helt konkret ske i hver uge, for at du føler, at du kommer tættere på dit mål? Er dit mål at komme i gang med motionen? Så planlæg og aftal med kæresten, at du fremover tager hunden med på en gåtur 1-2 gange om dagen. Eller aftal med en veninde, at I skal mødes til træning 1-2 gange om ugen. Det handler om at gøre det overskueligt samtidig med, at du rykker dig. Du kan altid skrue på intensiteten og mængden senere hen.

#2 Forpligt dig ved at tage de første skridt

Er et af dine mål, at du f.eks. gerne vil finde et nyt sted at bo, så forpligt dig. Det kan du gøre ved at betale for et abonnement til boligportal, at lave og printe nogle flyers, som du kan hænge op på diverse opslagstavler, eller skriv dig op på ventelister hos diverse boligforeninger. Eller hvis du virkelig gerne vil komme i gang med at løbe, så køb en billet til et løb i foråret, eller meld dig allerede før januar ind i et motionscenter. Ved at tage nogle konkrete skridt i den rigtige retning, mens du er allermest motiveret, har du større chance for at føle, at det er spildte penge og tid, hvis du ikke udnytter det, du allerede har betalt for.

#3 Involvér dine nærmeste

Du får nemmere ved at nå dine mål, hvis du snakker højt omkring dine ønsker. Derudover har du også mulighed for at få opbakning, når du mister motivationen. Men blot fordi du vælger en kostomlægning, så er det ikke ensbetydende med, at også mand og hund, skal på diætkost. Forsøg i stedet for at implementere nogle sunde vaner, hvor der er mulighed for at vælge imellem begge ting. På den måde vil du ikke få en kæreste, der modarbejder dig undervejs. Der findes mange gode opskriftssider og kogebøger, med traditionelle retter, hvor 1 eller flere ingredienser er skiftet ud med en lettere variant.

Held og lykke med at nå dine mål…