Det vidste du ikke om portvin
Portvin stammer fra Portugal omkring Duorofloden i den nordlige del af landet. Navnet kommer fra den portugisiske by Porto, og vinen har en gammel og spændende historie, som strækker sig helt tilbage til det 17. århundrede. Portvin har længe været betragtet som Portugals foretrukne vin, men vinen er også kendt og brugt i mange andre lande, og i Danmark er den sødlige vin især kendt som dessertvin eller aperitif. Som med alle vintyper findes der mange forskellige slags portvine, og de varierer rigtig meget i smag. Her får du forklaring på to forskellige typer portvine, som ikke er så kendte, som de klassiske portvine.
En ældre sag
En helt særlig type portvin er vintage port, som trækker i flere år end de andre typer portvine. Vintage port fremstilles kun af særligt gode årgange, og den skal deklareres af de portugisiske myndigheder. En vintage port af typen Ruby skal lagre i 2-2,5 år på egetræsfade for at opnå sin kraft og karakter, og når den er tappet på flaske, bør den stå nogle år, før den bliver helt, som den skal være. Med tiden vil vinen udvikle den kompleksitet og finesse, den er særligt kendt for. En tommelfingerregel er, at en vintage port bliver bedre med årene. Læs mere om vintage port her og bliv klogere på portvine.
Den lidt nyere og mere moderne
Selvom portvinen har en gammel oprindelsesdato og en lang historie, bliver der hele tiden udviklet på den portugisiske vin. En type, som er kommet frem gennem de seneste år, er rosé portvinen. Denne portvin er en mere moderne type end de klassiske mørke portvine, som dog er produceret med druesprit på samme måde, som de originale portvine. Rosé portvinen har en mere frisk og frugtig smag end andre portvine, og den er god på en varm sommerdag eller i cocktails.