Flora Danica – et kongeligt print

Flora Danica – et kongeligt print

22. august 2019 Slået fra Af Administrator

Oprindeligt var Flora Danica navnet på det botaniske illustrationsværk over den danske og norske flora, som blev udgivet i årene 1762-1883. I 1790 bestemte Christian 7. dog, at illustrationerne ikke blot skulle pynte på illustrationsværkets sider, men at det burde overføres til et stel, med henblik på at give det som gave til Catharina den Store af Rusland. Catharina den Store af Rusland døde dog inden stellet blev færdigt, og hun modtog derfor aldrig gaven. Den samlede produktion af stellet varede 12 år og foregik på Den Kongelige Porcelænsfabrik, og det var desuden den nürnbergske maler J.C. Bayer, som stod for langt de fleste af stellets illustrationer.

Navnet Flora Danica blev dog allerede brugt i 1648, da botanikeren Simon Pauli udgav en bog om urter med samme navn. Bogen indeholdt beskrivelser af planter af medicinsk interesse, men det Flora Danica vi kender i dag, som består af de mange plantemotiver, henviser til opslagsværket fra 1761, som blev bestilt af kong Christian 7, og i dag ser du de flotte illustrationer på blandt andet tørklæder.

Flora Danica tørklæder – unikke og feminine 

Flora Danica er et af Danmarks største bidrag til oplysningstiden, og det hyldes især med de smukke Flora Danica tørklæder, som bærer det stilfulde print på sig. Værket består af intet mindre end 3240 detaljerede illustrationer af planter og svampe, og er altså et helt unik opslagsværk. Når de enkelte blomster designs bliver fremstillet på et smukt silketørklæde, skaber det et udtryk, der er særdeles feminint, smukt og tidløst – der er altså god grund til, at anskaffe sig et af de elegante Flora Danica tørklæder. 

I dag bliver illustrationerne dog ikke blot anset som værende et videnskabeligt værk, hvis mål var at oplyse om planteegenskaber. Flora Danica bliver måske mere set som smukke, detaljerede og dekorative illustrationer, der hver er et lille stykke kunst i sig selv. På denne måder bliver de smukke Flora Danica tørklæder også små kunstværker, som glider flot henover huden i deres bløde materialer.

Ønsker du at anskaffe dig et Flora Danica tørklæde, eller ønsker du blot at vide mere? Så kan du lige her se et stort udvalg af Flora Danica tørklæder.