Bliv dit bedste jeg med psykoterapi

Bliv dit bedste jeg med psykoterapi

13. maj 2019 Slået fra Af Redaktion

Mange forveksler psykoterapien med et felt, som udelukkende er til personer, der ”er noget galt med”. Sandheden er dog, at terapiformen – der er bedst kendt som samtaleterapi – kan åbne for nogle helt centraler måder at anskue sig selv og sin tilværelse på. Derfor kan terapiformen faktisk anvendes vidt og bredt – til alt fra parterapi til behandling af psykiske problemer eller som motivationsterapi.

Samtaleterapiens hovedtræk

Samtaleterapien er i bund og grund en metode, der sikrer indsigt i ens egne tanker og handlemønstre. Kun ved at opnå indsigt i måden man tænker og handler på, kan man begynde at bearbejde og ændre ens syn og adfærd. Netop derfor er psykoterapi af denne type brugt i forbindelse med kriser, parforholdsproblemer, depression m.m., men kan også anvendes mere som en moderne coaching-form, hvor et individ bliver klogere på sig selv.

Derfor kan du med fordel finde en psykoterapeut og/eller coach, hvis du ønsker at nå specifikke mål eller arbejde med dig selv.

Hvorfor tale med en psykoterapeut?

Du kan vælge at rette henvendelse til en psykoterapeut, hvis du føler, du har brug for en professionel vurdering af, hvordan du kan blive hjulpet videre på din personlige livsrejse.

En psykoterapeut er ofte vidt bevandret i samtaleterapiens felt, hvorimod en livsstils-coach typisk ikke har samme uddannelse. Derfor er coach-formen ofte meget baseret på motivation, men kan overse nogle af de mest elementære udfordringer, som individet skal overkomme, før han eller hun er sporet ind på den vej, der skal føre til succes.

Men er det nok at tale om tingene? Ja. Samtalen kan være et effektivt redskab, fordi man bruger: ” sproget som et middel til at skabe retning i livet og til at udvikle og forbedre relationen både indad til og udad til” (Kilde: Lifework samtaleterapi i Odense).

Sagt på en anden måde, er dialog baseret på de rette spørgsmål en fremragende måde til at undersøge, hvilke årsager, der er til en speciel tilstand eller adfærd. Og det er først, når der er indsigt til dette, det bliver muligt at gøre noget ved den tilstand, så vi kan arbejde os mod nye mål. Dette sker blandt andet ved at motiverer os og blive bevidste om, hvad vi skal gøre og hvad vi absolut ikke skal gøre, hvis vi vil opnå noget særligt.