Hvad er op og ned ved e-cigaretter?

Hvad er op og ned ved e-cigaretter?

8. juni 2018 Slået fra Af Administrator

Der hersker mange tvivlspørgsmål i forhold til e-cigaretter. Særligt i forhold til, om hvorvidt det er sundt eller usundt for helbredet. Alt dette kan du blive meget klogere på i dette indlæg.

 

På nuværende tidspunkt peger alt i retningen af, at e-cigaretter er et bedre alternativ til rygning end tobakscigaretter er. Det skyldes mest af alt indholdet i cigaretterne. Det bedste vil naturligvis være at stoppe helt med nogen af delene, men det er langt fra realistisk for alle. Er man ryger af tobakscigaretter, eller har været det, så ved man, hvor vanskeligt det kan være at lægge den dårlige vane fra sig. Det problem har medført, at cirka 200.000 danskere har taget andre midler i brug, nemlig e-cigaretten. Se mere om e-cigaretter her.

 

Er e-cigaretten et bedre alternativ til tobakscigaretter?

Den nuværende forskning på området indikerer, at e-cigaretter er et bedre alternativ end almindelige cigaretter. Det skyldes især forskellen på tobaksrøg og damp. I tobak er der en lang række sundhedsskadelige stoffer, som også har vist sig at være kræftfremkaldende. Der er også en risiko for, at omgivelserne kan blive påvirket af tobak, hvis man ryger en tobakscigaret. Det er det, der kaldes for passiv rygning.

 

Damp i en e-cigaret stammer fra en såkaldt e-væske, som man kommer i e-cigaretten, og som via en opvarmer transformerer den til damp. Denne e-væske indeholder 3 følgende stoffer:

 

  • PG/Propylenglycol. Dette er et levnedsmiddel, som fødevareindustrien har godkendt . Det benyttes som tilsætningsstof og er en tynd væske, der kan give halskrads. Stoffet er med til at stimulere det at ryge en cigaret, så man får den fornemmelse. Derudover giver det en større smagsfornemmelse.
  • VG/Vegetabilsk Glycerol. Det er fremskaffet af vegetabilsk fedt. Dette består af en tyk væske, som tilfører mere damp.
  • Demineraliseret vand. Det er almindelig postevand og helt og aldeles ufarligt.

 

Resultaterne viser indtil videre, at de, der har udskiftet en tobakscigaret med en e-cigaret, har oplevet en forbedring i forhold til deres helbred. Det taler for, at e-cigaretten er et bedre alternativ. Dog har man ikke kunnet måle på langtidseffekterne for e-cigaretter endnu, da det endnu ikke har været på markedet så længe.

 

Nikotin i begge cigaretter

Der er nikotin i begge typer af cigaretter. Eller det vi sige, at man kan også få e-væske uden nikotin, men der er også mange med nikotin. Disse må kun forhandles, hvis de er godkendt af Sundhedsstyrelsen. Nikotin var ulovligt i e-cigaretter indtil 2016 i hele EU.

 

Nikotin findes rigtig nok i tobak, og der er tusindvis af resultater, der viser, at det er afhængighedsskabende og farligt. Men faktisk findes nikotin også i blandt andet tomater, kartofler og grøn peber. Dette er sunde råvarer. Nikotinholdige produkter opfattes også som lægemiddel i Danmark, men det skal leve op til nogle krav. Nikotin er forsvindende skadeligt, så længe det kun fås i små mængder. Det er det, som Sundhedsstyrelsen kigger efter ved nikotinholdige produkter. Man må kun sælge e-væsker med max 20 mg. nikotin pr. ml. i EU.